diumenge, 3 d’agost de 2008

Projecte AULA OBERTA. 3r ESO

I Jornada Internacional Educació i Titelles 2008
2. Projecte AULA OBERTA3r ESO Segon Trimestre. Cursos 2005/ 08
Lurdes Ribas i Montse Muntané


Davant meu tenia un grup d’adolescents a mil revolucions, com qualsevol altre tutor/a del centre, amb una diferència; eren alumnes exclosos del sistema educatiu perquè no donaven la talla ni en actituds ni en l’aprenentatge, jo des de la tendressa de la professió docent els anomeno alumnes de RODALIES, alumnes de recorregut curt que alguna vegada se’ls anomena de segona fila, comdemnats al fracàs escolar per problemes a la catenària , perquè no aprenen mai a l’hora, per anar a un ritme més lent de l’espera’t i per parar on no hi ha estació per aturar-se. 
Aquests alumnes ho tenen molt dur en un marc educatiu i curricular molt encotillat,
però són, alumnes del Centre escolar i per a ells val la pena trobar estratègies de que una altra educació és possible, cal aprendre a educar des del ulls del cor, des de la tendressa de donar oportunitats amb missatges positius i entusiastes, de noves maneres d’aprendre, donant un marc de confiança, sabent esperar sense pressa, tenint paciència a l’hora d’esperar resultats, sabent escoltar, deixant-ho per un altre dia, posant els llistons mòbils al seu abast,..
Per als alumnes de rodalies tornar a creure que ell/a té possibilitats de fer alguna cosa més que fer campanes o molestar a tort i a dret a qualsevol membre de la comunitat educativa, és un repte, un treball d’enriquiment personal, de confiança amb els professors que creuen en ells / es, de treure tot allò que els cou per dintre, com ells diuen “ els mals rotllos” .
Com a professors de rodalies ens cal canviar d’actituds, d’educar-los des de la base del diàleg, de la comunicació, de negociar, de posar límits, en definitiva marcar-los un camí, on ells poden deixar la seva petjada, fer-los veure que fins ara ja els ha estat bé esser a la vorera i deixar passar totes les oportunitats, ara poden tornar a fer camí amb nosaltres i amb el projecte, nosaltres compten amb ells / es.
Al principi costa.
No s’acaben de creure l’oferta que els estàs brindant, tenen por de confiar-hi perquè estan acostumats que al final els adults els fallem. Els primers dies, el primer trimestre, costa veure resultats. Els professors ens desanimem, quan un s’ensorra l’altre li dóna ànims i receptes que li han funcionat, però de mica en mica els alumnes s’enganxen, és tan fàcil!.Si realment confies de veritat en ells, els ho demostres amb la teva manera de ser i actuar i ets capaç de donar-los temps per poder fer aquest canvi, no dubten a tornar a fer camí dins del projecte.
És un llenguatge pedagògic que està molt lluny del seu món i en el qual se senten fora de joc. Realment si som capaços de donar coherència en la nostra manera d’actuar en les nostres actituds i no ens rendim a la primera de canvi, de mica en mica, els alumnes novament veuen que hi ha algú que els vol ajudar com a persones, comencen a confiar en un adult que no espera res a canvi sinó que el que vol és ajudar-los a tirar endavant per tenir expectatives de futur. A partir d’aquest moment pots dotar-los d’un grapat de recursos personals, autoestima, assertivitat, confiança, educació en valors, habilitats socials, mediació de conflictes,... que tenen al seu abast
Però per poder veure canvi en les actituds dels alumnes cal haver-los sosprès, com a professors de RODALIES amb projectes educatius engrescadors, davant dels que senten curiositat i és des d’aquesta perspectiva pedagògica que surt el projecte de crear una COMPANYIA DE TITELLES amb alumnes adolescents, etiquetats alumnes amb fracàs escolar.
A partir d’aquest moment i des del projecte s’ajuda als alumnes a treures les ulleres del deficit, del quelcom que no funciona, de les discapacitats i es posen les ulleres noves de les potencialitats intentant desplegar totes les seves capacitats de la forma més eficaç possible: educar des de la diversitat, amb expectatives de futur.
I, ...als alumnes, els hi ha crescut dintre seu una sensació que els hi costa d’expressar en aquests moments, però que al llarg dels anys no els hi prendrà ningú, formarà part d’aquells records entrenyables dels anys a l’institut per què han set actors i actrius per uns dies, cadascun amb un paper únic iintrasferible capaços de sentir-se imprescindibles fet que els ha fet creixer en satisfacció personal, enriquiment de capacitats, pèrdua del sentit del ridícul, cohesió de grup,...
I cadascun d’ells ha aportat el seu granet de sorra a l’espectacle. En l’espontaneïtat, latranquil.litat, la constància, l’ esforç de superació, laseguretat, la capacitat, la calma, l’ il.lusió, l’ obertura, la personalitat, la serenor, l’optimisme,la fermesa, .... Quin professional no haguès volgut treballar amb aquest creadors d’espectacles tant fantàstic?
A tot arreu, on han anat a presentar l’espectacle, els han esperat amb candeletes, han palpat la il.lusió dels més petits, els seus neguits i sobretot,...els han aplaudit.

Ah voleu que et digui un secret? ... ells s’han sentit importants, això de ser els protagonistes per uns dies a qui no agrada!!

Activitat:

Per Sant Jordi de “bolos” a les escoles de primària de la comarca del Ripollès, representant un espectacle de contes amb titelles elaborats pels propis alumnes.
Objectius:
ÀMBIT PERSONAL
1. Millorar l’autoestima
2. Potenciar les responsabilitats
3. Aprendre a resoldre conflictes
4. Facilitar el treball en equip
5. Educar en els valors del respecte, de la tolerància i del diàleg
6. Assaborir el gust del voluntariat
7. Gaudir de les recompenses emocionals
ÀMBIT LINGÜÍSTIC
8.Expressar-se oralment de manera ordenadament i amb fluïdesa
9.Expressar-se de manera escrita amb correcció i coherència.
10. Fer ús del llenguatge no verbal com a mitjà de comunicació
11.Tenir habilitat per comunicar-se amb els infants 
ÀMBIT SOCIAL I NATURAL
12. Conèixer els contes tradicionals
13. Reelaborar i inventar contes
14. Conèixer les festes populars de Catalunya
15. Descobrir l’ofici de titellaire
16. Conèixer les escoles de l’entorn
ÀMBIT MATEMÀTIC,ARTÍSTIC I TECNOLÒGIC
17.Dissenyar un projecte en les seves etapes
18.Crear els titelles, els seus vestits i el guinyol.
Procediment:
1.- Ens posem d’acord
2.- Anem per feina
3.- Enfilem l’agulla, Quina aventura!!
4.- Fem les titelles
5.- Elaborem el guinyol i els decorats
6.- Llegim i ens familiaritzem amb els contes
7.- Ens presentem a les escoles
8.- Programem el calendari d’actuacions
9.- Comencem a assajar. S’acosta el dia de l’estrena, Quins nervis!!
10.- L’estrena
11.- Un èxit !! Ens sentim importantíssims !!
12.- Ho tornem a repetir?
Valoració:
Els alumnes de rodalies s’han sentit orgullosos de ser-ho perquè han palpat a la seva pròpia pell 
L’ORGULL DE LA FEINA BEN FETA!!

Cap comentari:

Publica un comentari