dissabte, 24 de juliol de 2010

Els titelles, una finestra oberta

II Jornada Internacional Educació i Titelles 2010
29 de juny 2010

Títol: ELS TITELLES, UNA FINESTRA OBERTA...

Presentació

Els titelles són una eina educativa molt efectiva si sabem utilitzar-la correctament. Fa dos anys varem organitzar la primera jornada. Va ser molt enriquidora tant pel públic assistent com pels ponents. No podíem permetre que es quedés en una anècdota. Cada vegada hi ha més persones que realitzen experiències i investiguen sobre els titelles i la seva funció terapèutica i educativa. Necessitem avançar i establir un espai per posar en comú tots aquests aprenentatges i així evolucionar com a educadors. 

Aquest any continuant amb la línia endegada, realitzem la segona jornada internacional d’ Educació i Titelles.
L’hem anomenat “Una finestra oberta...”. Oberta la creativitat, a la imaginació,a la improvisació...i a la vida. Qualsevol acte educatiu necessita d’aquests ingredients per a ser efectiu. No podem educar sense ser creatius i versàtils. Hem de ser capaços de improvisar en qualsevol moment del procés educatiu per poder reconduir els aprenentatges i aconseguir amb nota els objectius que ens hem proposat. 
Desenvolupar la creativitat dels educadors implica incidir sobre quatre aspectes del pensament:
  • La fluïdesa, que ens fa ser capaços de generar una gran quantitat d’idees o respostes a plantejaments
  • La flexibilitat que ens permet buscar una visió més amplia o diferent de la que sempre s’ha vist
  • La originalitat que ens fa trobar respostes innovadores als problemes
  • L’elaboració que ens permet afegir detalls a idees que ja existeixen modificant alguns dels seus atributs.
La creativitat és una eina a la que tots tenim accés i pot ser millor si la treballem diàriament per aconseguir nivells més elevats en cada un dels aprenentatges dels nostres alumnes.

Com diu J.Betancourt:  

“Una educació creativa és una educació desenvolupadora i autorealitzadora, en la qual no solament resulta valuós l’aprenentatge de les noves habilitats i estratègies de treball, si no també el desaprenentatge d’una sèrie d’actituds que en determinats moments ens omplen de “cadenats psicològics” per ser creatius o permetre que altres ho sigui.”
Els titelles ens permeten aquest esclat creatiu i ho hem d’aprofitar.
Enguany tenim uns grans professionals que ens donaran unes conferències on podrem veure diferents àmbits on el titella exerceix el seu poder educatiu.
Corrado Vecci, d’Itàlia, ens parlarà d’una experiència amb nois a la presó i als hospitals de Parma, i Stefano Giunchi també d’Itàlia profunditzarà en el ús del titella de guant com a eina terapèutica. Molts de nosaltres utilitzem a les escoles el titella de guant però sabem totes les possibilitats que amaga la seva manipulació? 
Comptem amb mestres i educadors de Catalunya que ens exposaran les seves experiències amb els titelles. Un tema que estarà present en la jornada és el treball per projectes amb titelles a les nostres escoles.
També hi hauran tallers i representacions de titelles.
Hem configurat un programa el més complert possible, sense deixar de banda la part lúdica, ja que el relaxament ens fa gaudir més de totes les activitats.

Teia Moner

Cap comentari:

Publica un comentari