diumenge, 3 d’agost de 2008

Els titelles, una eina educativa i terapèutica

   I Jornada Internacional Educació i titelles 2008
  ELS TITELLES, UNA EINA EDUCATIVA I TERAPÈUTICA
 
Presentació de la Jornada 

El titella és un instrument de comunicació diferent d’un llibre o de qualsevol altra eina d’aprenentatge. Està connectat personalment amb l’usuari, una qualitat que explica la seva efectivitat en l’ensenyament.

Aquests objectes són generadors de múltiples aprenentatges, no solament involucren el saber (els conceptes, lo purament cognitiu), sinó que també impliquen el saber fer (els procediments, mètodes, tècniques i estratègies) i l’ aprendre a ser (normes, valors i actituds). 

El teatre de titelles és un art complert on es combinen les arts visuals (la forma, el color, la llum, les textures), la música (el so, els ritmes, els silencis), el moviment (pes, to muscular, desplaçaments), el teatre (personatges, rols, conflicte, acció, espai, temps), la dansa, la literatura, la tecnologia, matemàtiques (saber mesurar, calcular, dividir materials), història, ciència i valors. Totes les disciplines poden estar presents en un projecte globalitzador i interdisciplinari realitzat amb titelles.

Donat el desconeixement generalitzat, sovint aquests personatges entren a l’aula com un divertiment més, utilitzant el recurs per passar l’estona i desaprofitant així la gran riquesa didàctica que poden originar. 

A Catalunya i a la resta de l’ Estat Espanyol, no existeix pràcticament cap escrit ni cap investigació sobre les aplicacions educatives i terapèutiques dels titelles.   Portem un gran endarreriment en comparació d’altres països europeus. Tot i així, molts professionals de l’educació del nostre país estan interessats en aquest mitjà d’aprenentatge, però la manca de recursos (teòrics, pràctics i personals) fa renunciar a la realització de programacions continuades amb titelles per reforçar els aprenentatges dels seus alumnes.  Un treball interessant és la llicència d’estudis publicada en aquesta pàgina web: http://www.xtec.cat/~tmartin1

A l’estranger tenen força documentació i disposen d’associacions formals i actives que organitzen trobades per a professionals amb la finalitat de posar en comú les seves experiències i formar als educadors.   Arreu podem trobar pràctiques molt interessants, no solament en l’àmbit escolar sinó també en altres llocs on la força terapèutica del titella és necessària: hospitals generals, hospitals psiquiàtrics, esplais, llocs on han patit catàstrofes naturals, orfenats, geriàtrics, centres d’ acollida...   

Aquesta jornada vol ser una descoberta d’un nou àmbit formatiu basat en aquest art mil·lenari que cada dia cobra més vigència i que a cada pas se li troben noves funcions educatives, terapèutiques i expressives.   Amb aquest objectiu hem convidat a mestres del nostre país perquè ens expliquin les seves experiències en aquest camp i també a la Sra. Madeleine Lions (Presidenta de l’Association Marionnette et Thérapie” de França, i de FIMS (Fédération Internationale de la Marionnette pour la Santé), un referent mundial de l’educació iteràpia amb titelles, que ens explicarà els orígens i la situació actual de les teràpies i els aprenentatges amb titelles en el món.   

Per acabar volem agrair la participació de la Fundació ECOM que amb el seu espectacle de titelles “Companys de Barri”, ens mostrarà com els nostres alumnes poden apropar-se d’una manera lúdica a la sensibilització vers les persones discapacitades.

Esperem que la vostra assistència us sigui divertida i profitosa.
Teia Moner 

Cap comentari:

Publica un comentari