diumenge, 3 d’agost de 2008

Conferencia Madeleine Lions

I Jornada Internacional Educació i Titelles 2008
CONFERÈNCIA MADELEINE LIONS 
El titella pot ajudar a la integració dels nens i adolescents estrangers escolaritzats?

Els camins de la meva vida

No sé qui ha dit : « Els camins no existeixen. Els fas tu caminant !
Pot ser a causa de Compostela que recordo aquesta frase. Quan em vaig embarcar en aquesta gran aventura « Marioneta i Teràpia », existien ja alguns grans eixos que havien estat traçats per psicoanalistes que s’estaven plantejant l’oportunitat d’utilitzar el titella en el camp de la teràpia i, en la nostra associació, ens hem inspirat en el treball de Madeleine Lambert. Pot ser que no sigui la primera en utilitzar el titella per a desblocar alguns nens traumatitzats, però que jo sàpiga ha estat la primera en publicar les seves experiències. No parlaré més d' ella , ja que Teia Moner ho ha explicat en un quadre històric en la seva web en Internet.
Per mi, la meva primera referència ha estat George Sand i també Lemercier de Neuville. Els dos en principi van començar a utilitzar les titelles per a divertir als seus fills malalts. Però es van enganxar en el joc. Això és el que em va interessar d’aquests dos personatges, el benefici per als seus nens. Maurice, el fill de George Sand, tenia per la seva mare –i ella per ell- estranys sentiments. George, la dominadora, no deixava lloc al pare biològic de Maurice. Tots aquests senyors talentosos que compartien per torn la intimitat de la seva mare, el feien patir terriblement.
Ell era fluix, passiu, ple de possibilitats sense aprofitar. Per Lemercier de Neuville, era més simple, però potser més dolorós, encara que no es pot calcular el patiment! El seu fill era tísic i es moria. No sé si va sobreviure, però el seu pare es va convertir en un dels nostres més grans titellaires del Segle XIX, un “titellaire de saló” ridiculitzant sense parar la política de la seva època.
Pensant en ells, em pregunto com deuen fer els pares per enfocar la discapacitat dels seus fills?. Ningú està preparat. Com s’ha de fer? La lluita és constant i sovint no hi ha resultats tangibles. Jacqueline Rochette pensava ajudar a la seva última filla nascuda trisòmica.
Per la meva banda, a causa de la meva hospitalització després d’un accident de tràfic vaig conèixer l’abast de les necessitats dels nens amb minusvalideses físiques o traumàtiques amb condicions de vida insuportables.
Gairebé guarida, vaig començar a realitzar espectacles de titelles en els hospitals per a divertir als nens i fer-los oblidar per un moment els seus patiments i, com George Sand i Lemercier de Neuville,“em vaig enganxar en el joc”!
Ràpidament, em vaig adonar que si ja existien alguns grans eixos ben traçats, hi havia també la possibilitat, caminant, de traçar sengles encara ignorats. Hi ha encara molts camins per descobrir, carreteres que han d'ampliar-se i tornar-se segures. Però atenció, no s’ha de creure en les autopistes que van massa de pressa i que creuen els grans eixos sense mostrar-nos gens de les belleses simples i primordials de la naturalesa.
Hi ha molts documents publicats i informes d’experiències seriosos que es poden prendre com referència. Per anar sobre grans camins, hem de portar bones sabates i un bon bastó per a la marxa. És a dir: tenir una sòlida formació bàsica sobre la mediació i sobre teràpia. Un pianista pot improvisar si va adquirir i va assimilar totes les bases indispensables del solfeig. És deixar la carretera alquitranada per a caminar per les sendes més pedregoses. Aventurar-se per petites senderes. Pressentir que hi ha una possibilitat d’utilització del titella com a mediador terapèutic en un àmbit on no s’ha utilitzat encara, o en un àmbit que ens és desconegut, és obrir una via perquè uns altres aprofitin aquesta troballa.
El camí es fa en el bosc. Cadascun traça el seu propi camí, però es necessària una brúixola per a no perdre’s. Atenció perill! No posar a un altre en perill. Atenció: no perdre’s un mateix. Saber retrocedir, demanar ajuda, recuperar el camí si et trobes amb algú que sap on està. Prendre nota i fer marques ja que, d’una altra manera, el bosc fa prevaler els seus drets i el camí s’esborra. Estem investigant i no divagant. En els camins, es fan sovint trobades; per la meva banda, vaig trobar el Titella. Després de l’arribada del cinema i la televisió, el titella ha conegut un veritable declivi.
Després de ser un joc de nens, es va transformar en un material pedagògic per als professors en les classes de maternals o preparatòries (CP). Utilitzada com mediació, el titella aporta el seu suport per a crear un espai lúdic on l’aprenentatge es fa més fàcilment. Ajuda a la socialització i a sortir de situacions difícils, com la separació de la mare. Els nens parlen i diuen amb un titella; és per això que Madeleine Rambert ho va utilitzar en 1938 en psiquiatria com a mitjà de transferència ja que facilitava l’expressió, fent sorgir els sentiments de l'inconscient.
En els anys cinquanta, el titella va conèixer un renaixement. El titella havia d’ocupar un paper sovint important durant la guerra, els antics scouts la van introduir en els “stalags”. Alliberats, alguns es van convertir en titellaires professionals. Es tendeix a oblidar aquest fet. Gràcies als moviments scouts Jacques Félix va poder formar la companyia dels Petits Comédiens de chiffon i organitzar el primer festival internacional en Charleville-Mézières que va passar a ser per als titelles el que el Festival d'Avinyó per al teatre. És així com els adults van trobar un interès pels espectacles de titelles.
El Dr. Rojas Bermúdez va ser un pioner en la utilització del teatre de titelles en psiquiatria per a adults. Associat al psicodrama, li va aportar una ajuda preciosa per a establir relacions privilegiades amb pacients psicopàtics hospitalitzats durant molt temps i que perdien tot concepte de socialització. Després d’haver viscut molt temps a Argentina, va tornar de nou a Espanya on va crear a Sevilla una escola de psicodrama i titelles. El Dr. Ernesto Fonseca, el seu alumne, va crear una a Barcelona. A França, en els anys setanta, es van crear tallers terapèutics en diferents hospitals psiquiàtrics. El Dr. Jean Garrabé i el seu equip van ser els primers a escriure un llibre sobre la seva pràctica.
Colette Duflot, en el seu llibre “Donis marionnettes pour li dire”, va parlar dels casos clínics trobats en el seu taller terapèutic de l’hospital de Mayenne (53). Jean Garrabé i Colette Duflot són la causa de la creació de " Marionnette et Thérapie". Els seus dos tallers eren “tallers tancats”. Eren essencialment terapèutics, eren llocs de cura i no es mostraven gens. En l’hospital Bélair, en Charleville-Mézières (08) i en l’hospital de Saint-Égrève (prop de Grenoble, 38), els tallers finalitzen amb un espectacle. L’objectiu d’aquests tallers és socialitzar. Tinguem en compte que són animats per ergoterapeutes. Aquests exemples situen bé els diversos papers del titella en diferents situacions.
Per als presos de guerra, el titella va ocupar un veritable paper catàrtic: poder riure a costa de l’enemic; difondre la informació a les seves esquenes.
Per a Rojas Bermúdez, re-humanitza els pacients fossilitzats en la seva psicosi.
Per a Jean Garrabé i Colette Duflot, cura i serveix com treball d’anàlisi. Para François Renaud, del C.H. Bélair, i Juan-Louis Torre-Quadrada, del C.H. de Saint-Égrève, tenen efectes terapèutics facilitant la socialització.
Són aquests alguns exemples per a demostrar que el teatre de titelles pot adaptar-se a diferents situacions amb la condició de precisar bé quan es va a utilitzar? Per qui? Per què? Com? S’ha d’estructurar bé el quadre i el marc, i el terapeuta o pedagog no ha d’improvisar si no estan formats per a aquestes funcions.
En el meu camí, vaig haver de realitzar tallers amb objectius terapèutics. Això va ser per a mi comprometre’m en un camí que no m’era familiar. Ràpidament vaig comprendre la importància d’adquirir una bona formació i tenir una supervisió. Quan realitzo tallers per a nens o adults minusvàlids físics o que pateixen malalties evolutives com la miopatia, estudio aquestes diferents malalties per a comprendre el procés d’evolució.
Si vaig poder realitzar tallers pedagògics, és per que tenia la pràctica de treballar amb adolescents utilitzant altres mediacions (taller d’esmalts sobre coure en un M.JC - Casa dels joves i de la cultura). Penso que la major qualitat per a un terapeuta o un pedagog, és la vigilància. Fins i tot amb molta experiència, ningú està exempt de sorpreses! He de dir que vaig tenir algunes quan vaig realitzar tallers amb titelles per a l’educació nacional.
Vaig haver de formar professors en la utilització del teatre de titelles en el marc de la seva formació en les escoles normals i més tard en l'I.O.F.M., tant en la França metropolitana com en Martinica o en la Reunió. Això em va permetre tenir la possibilitat d’introduir el teatre de titelles en l’ensenyament d’alumnes que preparaven un BEP “sanitària i social”, en el marc dels PAE (projecte d’animació educativa). Aquests PAE es van prorrogar en un col·legi de 1985 a 1992. En 1992, no estava ja disponible i tres directors es van succeir a causa de un suïcidi, d’una depressió i d’ una sol·licitud de canvi de lloc de treball. Gens era fàcil amb aquests adolescents, però tot era possible amb la condició d’implicar-te personalment i guanyar-los la confiança.
Actualment, passo el relleu a la meva néta Delphine. La vaig iniciar en el teatre d’ombres. Ho va utilitzar amb adolescents entre 17 i 19 anys mentre que ella era la seva monitora, pocs anys més grans que ells. Va aconseguir interessar-los malgrat que l’únic important per a ells eren els vídeo jocs. Durant el seu any de període de pràctiques, després d’haver superat l’ajuda de l'I.O.F.M., va treballar durant tres setmanes amb una classe de parvulari. Aquests nens van tenir molta alegria i sorpresa al saber que posseïen tots una ombra que els segueix o que els precedeix sempre. És una gran felicitat per part meva constatar que vaig poder transmetre una mica del meu coneixement a la meva néta; té una llarga carretera que fer, però segueix un atractiu camí esbrossat.
Barcelona no m'és desconeguda. La vaig descobrir i em va agradar immediatament quan vaig venir a participar en el festival de Caldes de Montbui. Silvia Bierkens, que va crear l'associació espanyola " Marioneta i Teràpia" va seguir a França tots els períodes de pràctiques de " Marioneta i Teràpia". Va treballar amb mi en tallers terapèutics amb joves adults autistes i psicopàtics. Tinc una gran admiració per Jordi Bertran; varem tenir la sorpresa de trobar-nos a Curitiba, a Brasil. Hi ha també una associació " Marioneta i Teràpia-Brasil" en Curitiba.
Estic admirada pel treball fet per Teia Moner. És un treball pharamineux! Però també un treball molt seriós que se sustenta en bases sòlides. Constato que Catalunya està ara a l’avantguarda de la investigació, pel que fa al teatre de titelles en les escoles primàries i infantils. L'Escola de Psicodrama i sociometria de Catalunya, així com la de Sevilla, mostra l’energia que la transporta. Això em fa molt bé ja que, actualment a França tinc la impressió que no ens movem molt.

Treball a l'escola pública

En el marc de " Marionnette et Thérapie" , vaig treballar sovint a l'escola pública. D'una banda, vaig intervenir durant diversos anys en les acadèmies de Créteil, La Rochelle, Laval, Nantes, Orleans, Perpignán, Reims, Tours, Sant-Denis de la Reunió, Fort-de-France en la formació de reeducadores i vaig tenir la sort de treballar amb el Sr. Yves de La Monneraye i Ivan Darrault-Harris, autors d'obres notables que sovint citem en les nostres intervencions. Per altra banda, vaig animar a Tours l’any 1991 una trobada nacional que agrupava a vint-i-cinc personalitats procedents de totes les regions de França. I sempre a petició de l'escola pública, he donat conferències de sensibilització sobre l'interès de la utilització del teatre de titelles per a ajudar alumnes amb dificultat escolar i mostrar els diferents impactes mediàtics del titella.

En 1982, una d'aquestes conferències feta en l'Escola normal de Sant-Denis (93) va desembocar en una llarga cooperació. A continuació vaig treballar diversos anys en un L.I.P. (institut de formació professional) de la regió parisenca on, en el marc d'un P.A.I. (projecte d'animació educativa) els alumnes de “sanitari i social” van representar Hamlet amb èxit.Per altra banda, durant quatre anys, de 1992 a 1995, quatre professors de l'acadèmia d'Orleans (45) van participar amb mi i un grup franco-germànic en una investigació sobre “el teatre de titelles com a camp d'experiència intercultural”, això es realitzava en el marc de l'O.F.A.J. (oficina franco-germànica per a la joventut) amb la doble participació de l'H.I.L.F. (institut hessois de formació contínua) a Weilburg i de " Marionnette et Thérapie" a Marly-li-Roi (78).

Abans de seguir, he de recordar el nom de Lazarine Bergeret, mestra que vaig tenir l'alegria de trobar quan vaig començar a descobrir el titella i els seus múltiples aspectes. Lazarine Bergeret, i la seva mare abans que ella, van estar entre les primeres persones que van utilitzar el titella com a material pedagògic a França a l'escola maternal. Lazarine Bergeret em va explicar moltes aventures succeïdes al seu famós personatge el Sr. Berlingot.

El titella era conegut a l'escola maternal Varenne (94) - paradoxalment visc molt prop d'allà - després a continuació a l'escola Blancs Abrics on Lazarine Bergeret va acabar la seva carrera de mestra. El Sr. Berlingot, descansa ara en el Museu pedagògic del carrer de Ulm. Lazarine i la seva mare van cedir un gran nombre de titelles a aquest museu.

Aquesta conferència feta en 1982 va tenir prolongacions i gràcies a ella vaig trobar un parell de professors molt compromesos amb el seu ofici. Els dos són professors d'Art plàstic en el mateix institut de formació professional (L.I.P.). Aquest col·legi se situa en el suburbi nord-est de París, en un lloc de risc, per dir-lo així. Quan, en l'acadèmia, es parla d'aquests L.I.P., es diria que s'invoca a Attila! .Bé, en aquest L.I.P., tindria moltes alegries. I si vaig tenir de vegades dificultats en aquest lloc, la majoria van ser degudes a professors que no els agradaven els titelles, o que veien amb mals ulls a alguns dels seus antics alumnes - considerats rucs íntegres - que s'interessaven per una activitat i que feien progressos escolars sorprenents a causa d’un desbloqueig.
Varem decidir d'acord amb el director dedicar cada divendres a la tarda (4 hores) als titelles, juntament amb tres professors: un professor de francès, un de sanitari i social i un d'art plàstic. El professor de sanitari i social també estava perquè es tractava d'una classe que preparava un B.I.P. " Sanitari i Social". Aquests alumnes tenen períodes de pràctiques que han d'efectuar durant el seu any escolar, o en guarderies, o en escoles maternals, o en llars de joves treballadors o en llars de vells.

En realitat, aquests alumnes van on són acceptats i l'acta i la valoració del director del lloc on van són molt importants per a aprovar la seva B.I.P . Des del primer dia els alumnes es van apassionar per aquesta activitat. És necessari dir que el col·legi havia fet bé les coses. Durant la primera setmana, els alumnes van seguir “un període de pràctiques complet de titelles”. Descarregats de qualsevol altra assignatura, durant tota aquesta setmana, van construir cadascun una titella a la seva manera (sense tema inicial). Al titella se li va donar un nom i se li va situar en un escenari fet pels alumnes. Els titelles van ser escollits a sort, per tant havia moltes situacions diferents per a cada personatge.
Aquesta classe era privilegiada, dotze alumnes, però de nacionalitats diferents: Algèria, les Antilles, Madagascar, El Marroc, Polònia, Portugal, Tunis, Turquia. De religions diferents: animista, ateu, catòlic, jueu, musulmà, protestant. Aquest grup va formar un equip compacte. Totes van aprovar la seva B.I.P. Vaig tenir recentment notícies d'una d'elles; és ara directora d'un centre d'oci i en el seu centre el titella té un lloc privilegiat. Les històries escrites per aquestes senyoretes eren sorprenentment assenyades. Mai critiquem el seu treball, varem tenir la major comprensió possible. Van acceptar sense dir ni piu fer tots els exercicis: mim, màscares, manipulació de dos tipus de titelles, guant i marota. Les dúiem a diversos museus el dissabte: museu dels A.T.P., de la Moda, el Louvre, el museu Kwok On. Les dúiem a veure espectacles de titelles. No sempre era fàcil organitzar aquestes tardes. Era necessari convèncer als pares perquè donessin l'autorització escrita i signada, i trobar els cotxes per a acompanyar a aquestes alumnes en els seus allunyats suburbis. Però els pares, fins i tot, els més rondinaires, van comprendre. Alguns van venir als espectacles, varem poder conèixer-los. A la fi del curs, amb el B.I.P. acabat, varem ser convidats per totes les famílies. Varem tenir menjars pantagruèlics de cuines típiques. Era molt dur separar-se. Aquestes antigues alumnes tornen regularment al L.I.P. a veure als seus antics professors d'Art plàstic. M'escriuen sempre.
Enfortits amb aquesta primera experiència, varem decidir a l'any següent representar Ubu. Havíem vist Ubu de Massimo Schuster, fet amb elements de Meccano… El professor de francès volia costi el que costi representar Ubu. Estava contenta, m'agrada molt Jarry i Ubu és una obra fantàstica. Aquesta vegada varem voler fer titelles molt grans, manipulats per dues persones. Durant una setmana els alumnes van fabricar els caps de les titelles, després d'haver llegit el text i haver estudiat els caràcters de cadascun. Manipular a dos aquest tipus de titella no té secrets però va ser necessari formar als manipuladors. No és tan simple com sembla ja que aquesta manipulació té un costat íntim evident. Treballem molt sobre el cos de l'altre, com auxiliar i no com objecte de desig sexual. Aquest any, teníem dos nois i setze noies. Com l'any anterior, teníem un gran nombre d'ètnies diferents, i també altres problemes deguts al fet que havia dos nois i per altra banda la tendència d'un professor a comparar amb els alumnes brillants de l'any anterior.
El professor de sanitari i social anava a ser el vincle per a permetre realitzar l'experiència el tercer any (1986-1987). És a dir, representar Hamlet. Ja que aquest any, havíem treballat amb un altre L.I.P., situat en…N , que tenia una assignatura de preparació per a l'ofici de sastre de teatre. La mare del nostre professor de sanitari i social era la professora titular d'aquesta assignatura. No crec que hagi hagut altre treball d'aquest tipus a França. Dos L.I.P. que treballen sobre un P.A.I. comuna! Els alumnes es reunien de vegades en un col·legi, de vegades en un altre. Discutien els uns amb els altres per a l'elaboració dels vestits de Hamlet, desitjant tots que quedessin perfectes. Van anar a comprar els teixits al mercat de San Pedro. Van enxampar les caixes de costura de les mares o àvies per a tenir boniques puntes, galons, botons. Res era massa bonic per a aquest espectacle de Hamlet. Per què?
Aquest any, el retorn a l'escola tenia lloc el 5 de setembre i aquest dia, cada alumne va tenir la sorpresa de rebre un llibre de peces de Shakespeare i assabentar-se que representarien a Hamlet amb titelles. Perquè l'elecció de Hamlet? L'any anterior havíem dut la classe a veure l'espectacle de Macbeth per Massimo Schuster. I durant el festival de Montreal havia vist l'espectacle iugoslau Hamlet (no recordo haver-me rigut tant en la meva vida). El que és interessant en Hamlet, és que hi ha espectacle en l'espectacle. El professor de francès estava impacienti per veure com sortiríem d'aquest projecte tan ambiciós. La meitat de l'acadèmia era entusiasta i l'altra meitat, escèptica. Els alumnes estaven esbalaïts per aquesta elecció. Se sentien valorats. Em van dir: “Ens dónes confiança. Ja veuràs, que tot sortirà perfecte! ”
Va ser molt dur! No sé si tindria l'energia de refer aquest treball. Però és veritat que va ser un èxit. Tres classes van treballar en aquest projecte: una classe de mecànics, de divuit alumnes nois, van construir l'escenografia; una classe de sastres de teatre de dotze alumnes noies i un noi; una classe de sanitari i social, vint-i-dues alumnes noies, i tres nois.

Aquests tres nois eren molt diferents. K…, molt brillant, però ràpidament ens varem adonar que no sabia llegir! Al principi del C.P., balbotejava i va dir que volia ser Hamlet. Les noies el van esbroncar. Dur, dur! Va fer fàstics, després es va convertir en l'encarregat de l’atrezzo, i el regidor. Va trobar el seu lloc, únic i digne, que li convenia. J…, reservat i quec. Va ocupar el paper d'ambaixador. Havia d'actuar a duo amb una jove noia que feia el segon ambaixador. Desitjàvem veure'ls ocupar aquests papers una mica com el Dupont-Dupond. Eren els dos tan tímids i quecs. Un dia, F… em va dir: “Renuncio, no ho aconseguiré fer mai! A més la meva àvia (les Antilles) em va dir que el dia del meu naixement un geni malvat m'havia tirat el mal d'ull. ” Un mica confosa a l'escoltar això, no sé per quina inspiració, li vaig bufar damunt dient-li que jo expulsava el mal ull. Miracle, això va funcionar! F… va canviar. Es va tornar molt graciosa. Lo bastant per a tenir confiança en ella mateixa i els nos tres dos ambaixadors van funcionar bé.
Per contra em vaig fer amb una enemiga. Una noia havia fabricat el cap de Hamlet, molt ben fet, he de dir-ho. Volia fer el paper. Volia ser l'estrella. Ara bé el dia de l'assaig general, no va venir. Sense excuses. Això va tenir una conseqüència. La jove noia que feia el paper principal infringia les normes sagrades del teatre: faltava voluntàriament el dia de l'assaig general. Llavors vaig demanar a una jove noia molt discreta, que tenia un paper secundari a causa de la seva timidesa, fer el paper de Hamlet. Havia observat que ho sabia i que de vegades li havia bufat el text a la protagonista. Va ser un èxit.

A l'endemà va haver escàndol! L'estrella va arribar i es va assabentar que vaig donar el seu paper a una altra. No suportant la substitució em va dir: “L'espectacle no es farà. És una injustícia. Els meus companys faran vaga.”

No va aconseguir el seu objectiu! Tots van entendre que no havia injustícia, i que tenia el que s'havia buscat. Aquests adolescents estaven orgullosos de treballar un text tan dur. Aquest any, en la FR 3, donaven, el dissabte a la tarda, retransmissions de peces de Shakespeare en anglès, subtitulades en francès. Els pares estupefactes veien als nens observar aquests espectacles. El dilluns, els comentaven els uns amb els altres, demanaven explicacions als professors. Alguns van fer el viatge a Stratford. Es van enganxar al teatre per a sempre.

Referent al titella, els brollen sovint llàgrimes en els ulls quan parlen o quan recorden el col·legi “veure els L… ”, els seus antics professors d'Art plàstic. Ja fa bastants anys que van deixar el col·legi.
Us direu:“Tot aquest treball per a representar-lo quatre o cinc vegades!” Sí, però QUINES VEGADES! Com deia Colette Duflot, varem fer un treball de veritables pedagogues ja que els varem dur a conèixer un altre mitjà per a adquirir coneixements indispensables i sobretot per a aconseguir més confiança en ells mateixos. L’any 1990 repreníem el treball amb dotze alumnes, sobre el surrealisme… Va ser sorprenent. Elles havien trobat una nova arma: el revòlver de donar vida! Però el meu horari ja no em permetia estar disponible tots els divendres, i vaig passar el relleu a Dominica Apertización, una titellaire formada en teràpia
Madeleine LIONS.

Madeleine Lions es Presidenta de l’Association Marionnette et Thérapie” de França, i de FIMS (Fédération Internationale de la Marionnette pour la Santé)

 

Cap comentari:

Publica un comentari